Vernieuwde Amerhal ‘duurzaam en modern’ (BN de Stem, Geert Nijland)

Geplaatst op 13 sep 2014
image-4529667

Wethouder Jan-Willem Stoop (rechts) met kinderen van basisscholen De Stuifhoek en Den Duin tijdens de opening van de uitgebreide Amerhal. foto Joyce van Belkom

Met de verbouwde en uitgebreide Amerhal heeft Made een sportaccommodatie met uitstraling gekregen.

Gisteren werd het complex door wethouder Jan-Willem Stoop en de plaatselijke architect Arjan van Suylekom geopend. Scholieren van De Stuifhoek en Den Duin zorgden met confetti voor wat kleur bij de gebeurtenis.

De uitbreiding heeft een kleine miljoen euro gekost. Het plan werd al in de vorige coalitieovereenkomst opgenomen. Stoop: “De bouwwerkzaamheden hebben een jaar geduurd en de kosten zijn binnen het budget gebleven. De oude gymzaal aan de Romboutstraat kan nu worden gesloopt. Op dat perceel laten we bloemetjes inzaaien.”

De nieuwe Amerhal meet 23 bij vijftien meter en is zeven meter hoog. Het is aangepast voor mensen met beperkingen. De gymzaal heeft een oppervlakte van 345 meter. Architect Van Suylekom, die ook de brede scholen in Lage en Hooge Zwaluwe ontwierp: “We wilden een eigentijds, modern en duurzaam gebouw neerzetten dat bestendig is voor de toekomst. Op het dak hebben zeventig zonnepanelen gemonteerd. Binnen is er zuinige LED-verlichting.”

De zonnepanelen zorgen ervoor dat de Amerhal voor 60 procent voorzien is van elektriciteit. Volgens Van Suylekom zijn de wanden en het dak van het nieuwbouwgedeelte extra geïsoleerd.

Het oude deel van de Amerhal is gehandhaafd. Van Suylekom: “Met de doorgetrokken luifel aan de voorkant suggereren we eenheid in het gebouw.”

Het nieuwe gedeelte is opgetrokken in tien verschillende soorten steen wat een kleurige aanblik geeft. Stoop: “Het was ons streven om het gebouw voor de buurt een goed aanzicht te geven. Het oude deel van de Amerhal is inmiddels dik dertig jaar oud, maar de kwaliteit is nog steeds goed.”

Volgens de wethouder gebruiken wekelijks 2.000 sporters de Amerhal. “En dat worden er nu veel meer.”

De vernieuwde Amerhal zal worden gebruikt door leerlingen van de lokale basisscholen en het Dongemond College. Daarnaast gaan ook de tafeltennis-, handbal-, judo-, badminton-, volleybal- en de boksvereniging de sportaccommodatie gebruiken.

De nieuwe gymzaal (het hoge gedeelte links op de foto) is gebouwd naar alle moderne eisen. Van Suylekom: “Er is een heel team mee bezig geweest met daarin een constructeur en een installatieadviseur. Er is gekeken naar de toegankelijkheid en naar de veiligheid van de sporttoestellen.”

De gymzaal is voorzien van onder meer basketbalnetten en installaties waar boksballen aan gehangen kunnen worden. Opvallend is dat er geen raam in de zaal is te bekennen. Van Suylekom: “Dat is tegenwoordig gebruikelijk. Als er wel ramen in zitten, zouden ze toch weer verduisterd worden. Anders worden sporters snel verblind door het zonlicht. In oude gymzalen zie je vaak dat de ramen zijn afgeplakt.”

De Amerhal wordt geëxploiteerd door de gemeente Drimmelen. Een eerder plan om de voorziening te privatiseren ketste af. Onderzoek wees uit dat verzelfstandiging de gemeente geen financieel voordeel zou opleveren. De gemeente exploiteert ook sporthal Driedorp in Wagenberg, de gymzaal van basisschool de Lage Weide in Made en de gymzalen in Terheijden en Hooge Zwaluwe (De Zonzeel).

De gymzaal aan de Romboutsstraat in Made verkeert in zeer slechte staat. Mogelijk dat na de sloop ervan het Dongemond College op deze locatie nieuwbouw pleegt. We wilden een eigentijds, modern en duurzaam gebouw neerzetten Arjan van Suylekom (architect).