ode aan de kantine

Geplaatst op 4 jun 2019

Leuk artikel op facebook van Neerlandia ’31 in Dorst:

Ode aan de kantine

De deur van de kantine gaat open, voor de laatste keer wordt er een blik naar binnen geworpen. Nu niet het gebruikelijk aanzicht van mensen aan de bar, tafels, stoelen, de biljart, een tv scherm met voetbal erop, de sjaals van clubs ver weg en rondslingerende voetbaltassen.

Geen mengeling van luchtjes zoals zweet, bier en gras. Nu alleen maar een leegte. Kabels hangen uit het plafond en een verloren voetbalschoen ligt in een hoek op de vloer. De vloer plakt van het 50 jaar oude stof wat vrijgekomen is. Geen gelach en geroezemoes meer. Nu is het stil in de kantine, zo stil en leeg als het nog nooit geweest is.

De voetbalkantine waar we allemaal op een moment voor het eerst binnenstapten. Als zoon van, buitenstaander of veteraan waren wij allen welkom. Vanaf de eerste stap voelde je je thuis. Een ruimte waar jong en oud samenkomen. Als jonkie voetballen met je vriendjes op het hoofdveld totdat het donker werd, op zaterdag na de wedstrijd een AA-tje en snoepzak krijgen, op zondag ontbijten met een tosti en afsluiten met een flesje Juup. Herinneringen die wij allemaal hebben aan onze kantine.

De bar waaraan sterke verhalen altijd een plek kregen, verhalen tot in den treure herhaald werden en vooral lief en leed gedeeld werd. Na een kampioenschap samen met je team op de biljart klimmen om het te vieren, de gordijnen dicht als het weer eens wat later werd. Een bekende dichter zei ooit: “Soms is het beter iets moois te verliezen. Beter iets te verliezen dan dat je het nooit hebt gehad”. Deze herinneringen pakt niemand ons meer af.

Nu is het helemaal leeg, de stilte voor de storm. Wachtend op een nieuwe bar waaraan de herinneringen van de toekomst gemaakt zullen worden. De kantine waarin de volgende generaties voetballers dezelfde herinneringen zal krijgen als ons. De kantine waarin de oude garde herinneringen van weleer zal op halen. Maar vooral weer de kantine waarin iedereen weer bij elkaar komt.

De sleutel gaat voor de laatste keer in het slot en wordt dicht gedraaid. Kantine tot snel!

De sloop is gestart.
Over een half jaar  is de nieuwbouw, naar een ontwerp van MARKT 38, gereed.

Afbeelding kan het volgende bevatten: binnen