‘Bol op de top maakt Sint Jan in Oosterhout compleet’

Geplaatst op 27 jan 2015

artikel in BN de Stem, dinsdag 27 januari
door Nicole Huijbregts

OOSTERHOUT – Het is voor veel Oosterhouters een bekend verhaal: de toren van de Sint-Jansbasiliek is nooit afgebouwd.

Voor Bob van Spaandonk (24) was het een ideaal beginpunt voor zijn afstudeerproject, waarvoor hij een 9 kreeg. Maandag presenteerde hij zijn visie voor de kerktoren aan wethouder Jan Peters en andere geïnteresseerden.

Voor zijn afstudeerproject van hbo bouwkunde ging Van Spaandonk op zoek naar een manier om de kerk af te maken. Dat deed hij bij het Oosterhoutse Markt 38 architectuur, onder begeleiding van Walter van Mook en Arjan van Suylekom. In plaats van een spits heeft Van Spaandonk een spiegelende bol ontworpen, met een zwart gat als opening aan de onderkant. De bol, waarin hemel en aarde samenkomen, ‘zweeft’ boven de kerk door middel van een constructie van draden en hout. van Spaandonk: “In theorie moet die constructie werken. Het kleine model kon twee keer zijn eigen gewicht dragen.”

Een uitgebreider artikel staat in BN De Stem.

bol bob2

foto Johan Wouters/ het fotoburo

BN De Stem maakt er zelfs een KWESTIE van waarvoor lezers gevraagd worden te reageren.

OOSTERHOUT – Wat vindt u? Moet de toren van de Sint Jansbasiliek in Oosterhout een mooiere top krijgen? Moet dat de prominente bol zijn die in het artikel hierboven wordt voorgesteld? Of moeten we afblijven van dit monument, en is de bovenkant van de toren juist datgene wat de Sint-Jansbasiliek voor Oosterhout zo ‘eigen maakt’.

bol bob

foto Johan Wouters/ het fotoburo